top of page

Meridyen Çeşitleri: Yönetici Meridyen

Güncelleme tarihi: 27 Eki 2023

Selam sevgili listik okuyucusu, bu blogumda yönetici meridyeni detaylıca anlatacağım haydi keyifli bir öğrenme yolculuğun olsun (=



Yönetici meridyen

Kendisi, kuyruk sokumundan başlar, omurgadan yukarı başın tepesine ilerler ve tepe noktadan burnun ucuna devam edip üst dudağın üzerinde sonlanır.

Yönetici meridyen psikolojisi: Güç

Renk: Mor

Enerji: Yang (Eril)

(Tüm Yang meridyenleri kontrol eder.)

Element: Yok

Eş meridyeni: Merkez meridyen

Aku noktaları: 27

Dengede ise: Özgüven, öz disiplini inisiyatif almak değişime izin vermek, kolay adapte olmak, üretken, saygılı, kendini seven, beğenen, alçak gönüllü olurlar.

Dengesiz ise: Geçmişin ana hakim olması olması, hırslı olması, kendine zarar verme eğiliminde olmak, kontrolüsüzlük, değişime ayak uyum sağlamakta zorlanmak.

Temel kas: Teres majör. Bağlantıda olduğu başka bir kas yoktur. Teres major: Scapulanın dış kenarından ve alt köşesinden başlar. Yukarı ve dış tarafa doğru uzanarak crista tuberculi minoris'te sonlanır.

Görevi: Kola iç rotasyon yaptırmaktır. Bu kası çalıştırmak yönetici meridyenin enerji akışını düzenlenmeye yardımcı olacaktır. Güzel bir egzersiz serisini senin için bırakıyorum (=


Yönetici meridyen, kuyruk sokumundan başlayarak tüm omurgayı takip eder, bedeni iki eşit parçaya bölerek kafanın üzerinden döner ve burun üzerinden geçerek üst dudakta biter. Yönetici meridyen yang (Eril) meridyendir. Ve bu meridyen diğer yang meridyenlerden farklı olarak yukardan aşağı değil aşağıdan yukarı akıyorMerkez meridyenle eştir. Merkez meridyen nefes alırken yönetici meridyen vermekle sorumludur. Bedendeki kullanılmış enerjiyi dışarı atar. Yönetici meridyende enerji çok fazla yüklü olursa omurga bu yükün altında ezilecek ve kifoz (kamburluk) başlayacaktır. Sırt kasları zayıflayacak dik durmak bir sorun haline gelecektir.

Bu yükler geçmişten gelir. Zinnimize anda tutmak geçmişi serbest bırakmak önemlidir.


Sağlıksız yönetici meridyen nasıl çalışır?


  • Yönetici meridyen ve merkez meridyen duygulardan değerlilik ve yeterlilik konularıyla ilgidirler.

  • Yönetici meridyenin dengede olmadığı durumlarda kişi kendini beceriksiz, güçsüz, zayıf, yetersiz hissedebiliyor olabilir. Bu durumlarda bu duyguyu bastırmak ya da dönüştürmek için farklı alanlarda aşırılığa kaçabiliyor olabilir. Aşırı spor yapma, büyük kas kütleleri, en pahalı en lüks arabalara binmek, estetik ameliyatlarla her yerini değiştirmek ve kendini bu şekilde yeterli hissetmeye çalışmak. Ya da ün, prestij, makam, ünvan belki güçlü hissetmek için politika ile ilgilenen, aldığı isimlerle İçerdeki yetersizlik duygusunu dışardan kapatmaya çalışan bireyler görebiliriz. Aynı zamanda kişi gerçek duygusal dünyasıyla tanışmanıza izin vermeyebilir, zayıf ve yetersiz olduğunu düşündüğü için onu tamamen tanımanızı istemeyebilir.

  • (Burada sağlıksız bir şekilde kovalanan yetersizlik duygusuna örnek verilmiştir. Spor yapmak, politikaya atılmak gibi hususlar eleştirilmemiştir.)

Çoğaltabileceğimiz bu gibi örnekler yönetici meridyen dengesizliğinin dışarı yansımış halleri olarak takip edilebilir.

Yönetici Meridyen Enerjisi Fazla Yüklü Olduğunda

  • Kişi herkesi rakip olarak görebilir.

  • Kendini beğenmişlik ve getirisi olarak yüksek kibire sahip olabilir.

  • Başarılarıyla ukalaca övünmeyi seçebilir. (Hava atmak)

  • Kırılgan yapıda olabilirler ama göstermeyeceklerdir.

Yönetici Meridyen Enerjisi düşük olduğunda

  • Başarılarını küçümser hep daha iyisini yapmak için çabalayabilir ya da tamamen yetersizlik hissiyle hiç bir şey yapmak istemeyebilir.

  • Etrafındaki insanların varlığı ilgisi yetmeyebilir ve kendini yalnız ve çaresiz hissedebilir inancı doğrultusunda da çekim yasası onlara bu yetersizlik hissini yaşayacağı insanları olayları bolca verir.

  • Kişi kendini herkesle herkesle kıyaslayabilir yani aşağılık komplesi olabilir.

  • Ben hiçbir şeyi başaramıyorum.

  • Diğerleri benden çok daha iyi.

  • denk geldi yoksa ben yapamazdım.

  • Yardım istemiyorum.

  • Ben bilmem. Gibi ifadeleri görebiliriz.


Sende var mı bir şeyler ? (=

İnsanız ve bir çoğumuz bu durumları yaşadık ya da halihazırda yaşıyoruz. Kimi bu durumla yüzleşmek istemeyebilir kabul etmesi kolay duygular değiller, anlaşılır bence. Yetersizlik, değersizlik gibi duyguları fark edene kadar uzun zaman geçer. Fark ettikten sonra da kabullenmek ve bu durumu değiştirmek için harekete geçmek gerekir. Çin tıbbının sorun yaşamadan önce sağlıklı kalabilmeyi öğrettiği bakış açısını çok seviyorum. Sağlıklı beden, zihin ve ruh dengesine sahip olursak böyle duygular ile yüzleşmek zorunda kalmayız. Bizler nasıl sağlıklı olacağımızı bilmiyoruz. Bu konularda eğitilsek ne güzel olurdu. Eğer şu anda yukarıdaki durumları kendinde fark ettiysen kısa bir yüzleşme sonrası neler yapabiliyorsun, nasıl dengeye gelebilirsin buraları biraz araştırmalısın. Senin için keyifli bir kaç destekleyici içerik bırakacağım tabii ki. Aman ha, yüzleşme aşamasında fazla zaman kaybetme. Ah böyle miydi? Şöyle miydi? soruları içinde bırakma kendini. Böyle süreçlerin herkesin başına gelebileceğini hatırla, olur mu? Merkez ve yönetici meridyen dengesi bozulmuş her insan, senin hissettiklerini hisseder. “Hayat dengedeyken yürümesi çok kolay bir yol bence.” Şuan dengede olmayabilirsin ama en azından nasıl dengede olabileceğini anlatan Çin tıbbının varlığından haberdarsın. Oh! ne güzel. Şifaya hazır olan herkese kolaylıkla ulaşan güzel bilgiler var. Yüksek farkındalıkla potansiyelimizi en etkin şekilde kullanmak için dengede kalmanın önemini yeterince anladık bence. En iyi versiyonumuzu inşa etmek için, en yukarı gidebilmemiz için ihtiyaçlarımızı ve zayıflıklarımızı belirlemeli, içerden ve dışardan kendimizi desteklemeliyiz. Sende kendinde yukarıdaki aşırılıkları görüyorsan, ya beni ara (= ya da buraya bırakacağım egzersizleri uygula lütfen. (=


Çünkü yönetici meridyeni dengede olan bir birey kendinin farkında yaptıklarının farkında yapabileceklerinin farkında, kendini beğenen ama kibirli bir yerden değil. Kendini olduğu gibi görebilen zayıflık ya da eksiklik olarak gündeme gelen konuların kendisinin tamamını ifade etmediğinin farkındadır ve eksikleriyle de kendini kabul edebilir.

Yönetici meridyeni dengeleyecek bazı çalışmalar

  • Teres majör ile ilgili yukarıya bıraktığım egzersizi uygulayabilirsin.

  • Mor rengini yatak yorganında, evinde veya üzerinde kullanabilirsin.

  • Aşağıya bırakacağım var oluş olumlamalarını yapabilirsin.

  • Yin ve yang yoga yapabilirsin.

  • Meridyen terapi yöntemlerinden ilgini çeken senin için uygun olacak yöntemleri deneyebilirsin.

  • Ya da benden bir görüşme randevusu alırsan, semptomuna uygun iyileşme programını yapabilir, bu yolculuğunda beraber ilerleyebiliriz. (=

Nil Gün hocamın meridyen terapisi kitabından da yoğun bir şekilde yararlandığım bu blogumun da sonuna geldim. Hey! Umarım sağlığın yerindedir. Değilse de dert etme, her semptom bir ihtiyaçtan doğar, anlaşıldığında ortadan kalkarlar. (: Bedenini dinle, zihnini yavaşlat, ruhunu dinlendir. Sen beden değilsin, düşüncelerinde hepsinin toplamısın. uçan bir balon gibi düşün, bir sürü parçası var ama tek başına hiç biri bir işe yaramıyor. Tüm parçaların seni sen yapıyor. Varlığını onurlandır, kendine sarıl. Kaptan sensin. Tüm varlığını dilediğin yere götürüp, getirebilirsin. Neden en güzel yerlere gitmiyorsun? Neden en güzel manzaralara yükselmiyorsun? Haydi bir hedef koy ve en güzel deneyimler için kendine izin ver, balonunu şişir ve yüksel! (=


Ufak niyetler hayat kolaylaştırır.

Hayatın sonsuzluğunda, bulunduğum noktada her şey mükemmel bütün ve tam.

Mükemmel bir sağlığı, doğal halim olarak kabul ediyorum.

Bana zevk veren yollarla egzersiz yapıyorum.

Bana verilen sağlık hediyesini kolaylıkla kabul ediyorum.

Kendimi şifaya kolaylıkla açıyorum.

Kabul edemediklerimi kabul ediyor, kolayca dönüştürüyorum.


Yorum bırakıp sevgini ve ya yapıcı eleştirini bırakırsan berhudar olurum. (= Sever misin berhudar kelimesini ben çok severim. (=

Yine listiklendin sevgili okuyucum.


242 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page