top of page

Meridyen Terapi Nedir?

Güncelleme tarihi: 18 Mar

Selam sevgili listik okuyucusu, Meridyen Terapi Nedir? Aradığın cevapların tamamı burada. Meridyen terapi, Geleneksel Çin Tıbbına dayanan bir terapi yöntemi olup, bedendeki doğal enerji akışını dengelemeyi amaçlar. Çin Tıbbı bedende dolaşan bu enerjiyi chi enerjisi olarak tanımlar. Chi ya da yaşam enerji vücudumuzda meridyen denilen kanallarda dolaşır. Chi nedir? bloguna göz atabilirsin mesela =) Bu kanallarda akış bozulabilir hatta tamamen tıkanabilir.



Geleneksel Çin Tıbbı derki;




“Bir yerde akış yoksa orda ağrı vardır, akış varsa orda sağlık vardır”


Ve yine Çin Tıbbı der ki;

“Meridyen akışındaki denge bozulursa semptomlar açığa çıkmaya başlar”


Meridyen terapi çeşitli noktalara yapılan manipülasyonlarla enerji akışını iyileştirmeyi hedefler. Meridyen terapi, bedendeki enerji akışının dengesini yeniden sağlamak ve sağlığı iyileştirmek için kullanılan yöntemlerin genel adıdır. Şekilde gördüğün gibi meridyenler bedenimizi örümcek ağı gibi boylu boyunca sarar. Meridyenler, evrenin temel enerjisi olan chiyi alır ve tüm organlarımıza, sistemlerimize taşıyarak beslenmesini sağlar.



Meridyen Ağı
Meridyenler

 

Meridyen Terapisi Nasıl Çalışır?

Örneğin akupunktur bir meridyen terapi yöntemidir. Meridyenler üzerinde yer alan aku noktalarının ince iğnelerle uyarılması ile gerçekleştirilir. Bu noktalara baskı uygulayarak yapılan terapi yöntemine ise akubası denir. Bitkisel yöntemlerle ya da egzersizlerle de meridyen terapi yöntemi uygulanabilir. Ben ise biyoenerji masaj cihazı ile vücuda elektrik akımı verilerek uygulanan bir yöntemi kullanıyorum. Bio enerji masaj aleti ile yapılan meridyen terapi yöntemi, Geleneksel Çin Tıbbının kadim öğretilerine ve prensiplere sadık kalarak, modern yöntemlerden faydalanan bir tekniktir. Ve bu tekniğin, diğer tekniklere göre bazı avantajları mevcuttur.

Bu teknik enerji kanallarını açmak için elektrik sinyallerini kullanır. Kullanılan elektrik voltajı hücrelerimizin potansiyeli olan 8 Volta eşittir. Yani beden için oldukça sağlıklı ve hiçbir zararı olmayan bir miktardan bahsediyoruz. Bio enerji masaj cihazı ile yapılan meridyen terapide özellikle tek bir meridyene odaklanılmaz. Beden bir bütün olarak ele alınır ve tüm meridyenler üzerinde birlikte çalışılır. Bu şekilde enerji akışının her seansta biraz daha düzene girmesi ve bedende görülen semptomların azalması sağlanır.

Çünkü enerji akışı düzeldiğinde, semptomlar kendiliğinden düzelecektir. Özellikle modern yaşamın neden olduğu kas-iskelet sistemi bozuklukları, bazı nörolojik ve cilt semptomlarını gidermeye yardımcı olurken, tüm vücudunuzun da rahatlamasına ve henüz ortaya çıkmamış şikayetlerin önlenmesine yardımcı olur. Meridyen terapi günlük baş ağrısı veya uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerde de kullanılabilir. Meridyen Masajı, genel sağlığı ve refahı artırmanın da harika bir yoludur. Meridyen terapinin tek seansı 10 klasik masaj etkisi yaptığı için vücudun haftalık bakımı için de kullanılabilir.

Temel meridyen terapi seansları 45 dk sürerken, benim sizin için geliştirdiğim, meditatif bir deneyim sunan hollistik terapi 2 saat sürmektedir. Hollistik terapi içerisinde ses terapisi, nefes terapisi, aroma terapi ve meditasyon gibi yöntemleri bir arada kullanarak, kişiye benzersiz bir deneyim yaşatır.

 

Meridyen Kanalları Nedir? Meridyen Terapi Nedir?

Meridyenler nehirler gibidir; tıpkı bir nehrin suyu kendi özel yolundan çeşitli yerlere taşıması gibi, chi enerjisini taşırlar. Meridyenler vücudumuzda boylu boyunca dolaşmaktadır. 14 ana meridyenimiz vardır. Bunlar vücudumuzda 6 sağ, 6 sol, 1 merkez meridyen önde, 1 yönetici meridyen arkadadır. 14 ana meridyen dışında, 1 merkez iç, ve 4 içe diyagonal, ayrıca bir de yatay olarak kesen toplam 36 enerji kanalından oluşur. Bu enerji kanallarına "meridyen” denmesinin nedeni, büyük oranla vücuda dikey konumda olmasıdır. 12 si sağ-sol dikey meridyenlerin her biri 12 temel organdan biriyle bağlantılıdır.


Merkez Meridiyen:

Merkez meridyen nefes alır, yönetici meridyen nefesi verir. Merkez meridyen işlevi gereği bedenden içeri ince süptil enerjileri, chi yani yaşam enerjisini alır. Bedende kullanılmış olan enerjiyi dışarı atar ve yeni taze enerjilere yer açar.



Yönetici Meridyen:

Yönetici meridyen yang (Eril) meridyendir. Merkez meridyenle eştir. Merkez meridyen nefes alırken yönetici meridyen vermekle sorumludur. Bedendeki kullanılmış enerjiyi dışarı atar.




Akciğer Meridyeni: 

Akciğer meridyeni, chi enerjisinin vücudumuza giriş çıkışını düzenlemekten sorumludur. Bu yüzden nefes almayı öğrenmek çok önemlidir.

 

Kalın Bağırsak Meridyeni: 

Kalın bağırsak meridyeni dengesiz olduğunda, karnınızda ağrıya ve duygusal mücadelelere neden olabilir. Bu belirtiler, uzun vadede etkilerinden etkilenmemeniz için derhal ele alınması gereken bir hastalığın veya beslenme eksikliğinin göstergesi olabilir.

 

Mide Meridyeni: 

Bu meridyen besinlerin yiyeceklerden çıkarılmasını, besinlerin bağırsaklara ve dalağa dağılımını ve yiyeceklerin genel sindirimini düzenler. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri sinirlilik ve sürekli endişedir.

 

Dalak Meridyeni:

Bu meridyen aynı zamanda besinlerin vücutta nasıl düzenlendiğini ve dağıtıldığını, uygun kan akışını, uygun uzuv ve kas tonusunun korunmasını da etkiler. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri ishal, iştahsızlık, yorgunluk ve bilinç bulanıklığıdır.

 

Kalp Meridyeni: 

Bu meridyen, kanın tüm organlara dolaşımını düzenler. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri baş dönmesi, göğüs ağrıları, ateş basması ve depresyondur.

 

İnce Bağırsak Meridyeni: 

Bu meridyen sindirim, su emilimi, besin emilimi ve bağırsak fonksiyonlarından sorumludur. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri şişmiş lenf bezleri, zayıf sindirim, sivilce ve sert veya ağrılı omuzlardır.

 

Mesane Meridyeni: 

Bu meridyen, toksinlerin vücuttan atılmasını düzenler. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri idrar hastalıkları, öfke ve sırt ağrısıdır.

 

Böbrek Meridyeni:

Bu meridyen üreme sistemini ve testosteron düzeylerini düzenler; aynı zamanda kemik iliği ve kan da üretir. Bu meridyen boyunca dengesizliğin yaygın belirtileri genital bozukluklar, idrar bozuklukları ve kararlılık eksikliğidir.

 

Perikard Meridyeni:

Bu meridyen, kalbi çevreleyen enerjiyi (Qi) düzenler, kalbi korur, düzgün çalışmasını ve duygusal dengeyi sağlar. Dengesizliğin yaygın belirtileri fobiler ve kalp bozukluklarıdır.

 

Üçlü Isıtıcı Meridyen: 

Bu meridyen vücudun metabolizmasını düzenler ve genel sağlığı destekler. Dengesizliğin yaygın belirtileri vücutta genelleşmiş küçük ağrılar ve ağrılardır.

 

Safra Kesesi Meridyeni:

Bu meridyen, karaciğer tarafından üretilen toksinlerin uzaklaştırılmasını ve depolanmasını düzenler. Dengesizliğin yaygın belirtileri karaciğer ağrıları, ciltte, dilde veya idrarda sararma ve şişkinliktir.

 

Karaciğer Meridyeni: 

Bu meridyen dişi üreme sistemini, enerji dolaşımını düzenler ve bağların ve tendonların esnekliğini korur. Dengesizliğin yaygın belirtileri adet bozuklukları, duygusal esneklik eksikliği ve baş dönmesidir.


916 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

 2023 by Nihal YILMAZ.

© Copyright
bottom of page