top of page

Chi Nedir?

Güncelleme tarihi: 25 Mar



Heyooo, Chi nedir? sorusuna yanıt aıyoruz. Chi enerjisinin büyülü sırlarını konuşuyoruz. Sevgili listik okuyucusu. Chi enerjisi,  Geleneksel Çin Tıbbında ve diğer doğu felsefelerinde hayat enerjisi olarak bilinen bir kavramdır. Görünmez ve ölçülemez bir enerji türü olarak kabul edilir. Ve evrendeki her şeyin temelini oluşturduğu düşünülür.


Chi enerjisinin bedendeki dolaşımı
Chi Enerjisi

Çin Tıbbının temel prensipleri içinde yer alan bir kavramdır. Yaşamda var olan tüm canlıların chi’sinin olduğuna inanılır. Chi bitkiler, insanlar, hayvanlar, taşlar, ağaçlar, deniz, dünya, su aklınıza gelen birçok varlığın paylaştığı hayat enerjisidir. Pek çok kültürde insanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal süreçlerini yönlendiren evrensel bir enerji olarak tanımlanır. Bu temel enerji, Hint kültüründe "Prana", Yunan kültüründe "Pneuma", Çin kültüründe "Chi" Orta Asya şamanlarında “Yüce Ruh” , Japonlar ise “Ki” olarak adlandırılır. Tüm bu kadim medeniyetlerin ortak kanısına göre chi enerjisi insan vücudunun doğal denge ve sağlık durumunu korumak için daima dengeli akmalıdır.

“Chi" olarak adlandırılan yaşam enerjisi vücudun iç dengesini koruyarak, içeriden dışarıya doğru bir iyilik halini hedefler. Çin felsefesine göre chi, organizmanın iç dengesini korumak için kullanılan bir tür doğal zeka veya içsel düzenleme gücü olarak da kabul edilir. Chi enerjisinin zeka olarak görülmesi dikkate değer bir konudur. Son zamanlarda beyin ve zeka konusunda yapılan araştırmalar, yapay zeka alanındaki gelişmeler zekanın insan beynine değil yaşama ait bir özellik olduğunu göstermiştir. Zekamızı geliştirmenin ve iyileştirmenin pek çok yolu vardır. Tıpkı bunun gibi doğal bir zeka olan chi enerjisini de geliştirmenin ve dengelemenin pek çok yolu vardır. Hadi şimdi chi enerjisini daha yakından tanıyalım.


Chi’nin Özellikleri

  • Akıcıdır: Chi, bedende meridyen adı verilen kanallar aracılığıyla akar.

  • Dengeli Olmalıdır: Chi'nin dengesiz olması fiziksel bedende semptomlara (hastalıklara) yol açabilir.

  • Arttırılabilir ve  Yönlendirilebilir: Chi'yi artırmak ve yönlendirmek için akupresür, akupunktur, bio enerji masaj cihazı ile meridyenler üzerinde yapılan manipülasyonlar, meditasyon, nefes egzersizleri ve tai chi gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Peki sevgili listik okuyucusu. Özetle chinin doğal bir zeka olduğunu, bu akıcı enerjiyi dengelememiz ve geliştirmemiz gerektiğini anladık. Şimdi chi enerjisi dengesiz ya da yetersiz olduğunda neler olur? Chi enerjisinin azlığı nasıl anlaşılır? Bu konulara kısaca bir göz atalım.


 

Chi Seviyesini Anlamak

Vücudunda yeterli chi bulunan birinin genellikle dışarıdan sağlıklı ve enerjik olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Dengeli chi’ye sahip insanlar, örneğin bir virüsle hızla savaşabilir veya bir yaralanmanın ardından hızlıca toparlanabilir. Tipik olarak iyi bir dayanıklılığa, sindirime, bağışıklığa ve ayrıca açık bir zihin durumuna sahiptir.


Dengeli chi akışına sahip insan, iyi uyur, dinlenmiş olarak uyanır ve günlük görevlerini tamamlarken kolaylıkla bu süreçleri yürütür.


Dengeli chi'ye sahip olmayan kişi ise çoğu zaman yorgun olacak ve vücut sisteminde bazı dinamiklerin düzgün çalışmadığını söyleyecektir. Bu kişi yiyecekleri sindirmede zorluk yaşayacak, iştahsızlık, düşük bağışıklık, günlük görevleri yerine getirmede isteksizlik gibi sorunlarla karşılaşacaktır. Chi eksikliği duygusal da olabilir. Örneğin korku chi'yi dağıtabilirken, öfke chi'yi durdurabilir. Özellikle negatif duyguların aşırı deneyimlenmesi chi enerjisi akışında dengesizliklere yol açar. Bu da bedendeki enerji akışını bozacağı için fiziksel bedende şikayetler başlayabilir.


Chi’nin  yavaşlaması, sıkışması ve azalması gibi fazla olması da mümkündür. Fazla chi'ye sahip kişi sinirli, stresli veya gergin hissedebilir. Bu sebeple az olan chinin artırılması, fazla olanın dengelenmesi gerekir. Örneğin bedeninin bir bölümünde acı hissettiğinde, orada enerjinin sıkıştığı düşünülebilir. Akupunkturun devreye girdiği yer burasıdır. Çünkü iğnelerin amacı sıkışmış chi enerjisini hareket ettirmektir. “Bir yerde akış varsa orada ağrı yoktur, akış yoksa ağrı vardır.” ilkesini bir kere daha hatırlamakta fayda var. Bioenerji masaj cihazı ise akupunkturun yaptığı bu işlemi iğnesiz, ağrısız ve bütünsel bir yaklaşımla yapmaktadır. Tüm bedendeki enerji akışının düzenlenmesi için Geleneksel Çin Tıbbı’nın kadim bilgisini modern yöntemlerle bir araya getirerek hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlar.


Küçük Bir Hatırlatma: Bir hastalık ortaya çıktığında ya da iyileşme süreçleri uzadığında herkes stresten yakınır. Her türlü sorunun altında stres olduğunu söyler. Aslında stres chi enerjisinin akışını bozar. Bu durumlarda, chi'nin dengesiz olabileceğini kendine hatırlatabilirsin. İyileşme sürecinde fiziksel bedeninde yapılan iyileştirme çalışmalarının yanına, enerji bedenindeki dengesizliğe de odaklanabilir ve her iki beden üzerinde aynı anda iyileşme sağlayarak hızlı bir dengelenme haline ulaşabilirsin.


Şimdi birazda listikce bir anlatım yapmak istiyorum. (=

Sevgili listik okuyucusu, fiziksel bedenin nefes almadan yaşayamayacağı gerçeği evrensel bir gerçektir. Tıpkı bunun gibi, enerji bedenin de nefes alır gibi vücuduna chi enerjisini alır. Burnun tıkalı olduğunda oksijen alamadığın gibi, meridyenlerin de tıkanıklık varsa  Chi enerjisi bedeninde sağlıklı bir şekilde akmaz. Bu da organların yeterince beslenememesine ve semptomlara yani hastalıklara yol açar.


Chi Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Sana harika haberlerim var. Haberlerim diyorum çünkü bunu  bir çok yolu var. ((=

Chi vücudun tüm süreçlerinde yer alır. Bu sebeple düzenlemenin birçok farklı yolu vardır.

 Chi Enerjimizi Artırmanın Yolları:

Bir bardak su
Bir bardak su
  • Kilo başına 40 ml su tüketmek: Suyun canlı olduğunu unutmamalıyız! Pet şişedeki su cansızdır ve suyun kopyalama özelliği sayesinde su da cansız hale gelir. Suyu canlandırmak için cam bir sürahiye kuvars taşı koyabilir veya kaynatıp dondurarak hafızasını temizleyebilirsiniz.


  • Gün ışığı almak: Güneş ışığı D vitamini kaynağıdır ve Chi enerjisinin oluşmasına yardımcı olur. Gün batımına ve doğumuna şahit olmak chi enerjinizi dengeler.

  • Taze besinler tüketmek: Taze, doğal ve paketlenmemiş besinler tüketmek enerjimizin düzenlenmesine katkıda bulunur. Kişi chi'sini dengelemeye yönelik beslenme düzenlerinde, genellikle soğuk yiyeceklerden, çiğ yiyeceklerden, kızarmış yiyeceklerden, süt ürünlerinden ve abur cuburdan kaçınmak önerilir. Tavuk, zencefil, kepekli tahıllar, bambu ve mantar gibi "ısıtıcı" yiyeceklerin tüketilmesi, yemeğin buharda, ızgarada ve kızartma yoluyla pişirilmesi tavsiye edilir.

taze besin tüketmenin önemi
Taze besin

  • Düzenli egzersiz yapmak: Egzersiz yapmak Chi enerjisinin akışını dengeler. Hafif egzersiz, kişinin chi'sini yönetmenin çok önemli bir bileşenidir. Sadece strese yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuza ihtiyaç duyduğu hafif hareketi de verebilir. Ayrıca Tai chi veya chi gong'u deneyebilirsin. Bu iki spor nefes alma, diz ve sırt ağrısı, denge, rahatlama, zihinsel sağlık ve çok daha fazla fayda sağlamaktadır.

Tai Chi yapmanın önemi
Tai Chi
  • Sağlıklı ilişkiler kurmak: Chi'ni düzenlemek söz konusu olduğunda toksik ilişkilerden kaçınmak da chi için yapılacak güzel eylemlerdendir. Hepimizin hayatında enerjimizi tüketen insanlar vardır. Onlarla konuştuktan sonra fiziksel olarak bitkin hissedersin. Çünkü chi'ni, yaşam enerjini, senden alırlar. Buna karşın gerçekten seni geliştiren ve konuştuğunda sana enerji veren arkadaşların da var. Bu iyi ve sağlıklı bir chi alışverişi yapmana yardımcı olur. Bu sebeple seni destekleyecek, toksisiteden uzak ilişkiler kurmak chiyi dengelemene yardımcı olacaktır.

  • Meditasyon yapmak: Meditasyon yapmak zihnimizi sakinleştirir ve Chi enerjisinin dengelenmesine yardımcı olur.

  • Nefes egzersizleri: Chi eksikliğini iyileştirmenin bir yolu, amaçlı nefes almaktır. Derin nefes almakta zorlanıyorsan kaygı yaşıyor olabilirsin. Chi'ni dengelemek için yapabileceğin birkaç farklı nefes egzersizi vardır. Yöntemlerden biri, karın nefesi veya diyafram nefesi olarak da adlandırılan karın nefesidir. Ayakta veya yatarak yapılabilir.

  • Uyku: Uyku bedenimizin sadece dinlendiği bir zaman dilimi değildir. Bedenimin kendini onarır. Gün içerisinde yaşadıklarımız zihne kazınır ve enerji dengesi yeniden kurulur. Yeterli ve etkili uyku chi enerjisi için çok önemlidir.

  • Modern hayat: Sürekli meşgulsen ve sürekli koşuyorsan chi dengesiz olabilir. Çoklu görevlerden kaçınmaya çalış ve gerektiğinde duraklamayı unutma.

  • Psikolojik sağlık: Zihin-beden bağlantısı chi'nin çok önemli bir bileşenidir. Eğer zihinsel sağlığınız dengesizse vücudunuz da dengesiz olacaktır. Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek kadar zihinsel sağlığınıza da dikkat etmek önemlidir. Anksiyete veya depresyonunuz varsa veya olabileceğini düşünüyorsanız, chi’ni dengelerken danışmanlık için bir ruh sağlığı uzmanına danışmayı da düşünebilirsin.

Meridyenler ve Chi Enerjisi:

Yaşam enerjisi bedenimizdeki tüm organları ve sistemleri besler. Bu enerji meridyen kanalları ile taşınır. Her meridyen kanalının bağlı olduğu bir organ veya sistem vardır. Her bir meridyenin kontrol noktaları, yani aku noktaları bulunur. Chi enerjisini dengelemek için aku noktalarına yapılan uygulamalar veya egzersizler enerji akışını düzenler.

Eğer  yukarıda saydığım chi için fayda sağlayacak koşulları kendin için yaratamadıysan, modern hayatın koşturması içerisinde kayboluyorsan ve enerjin çekilip gidiyorsa, chi'nin eksik olduğunu düşünebilirsin. Chi enerjisini düzenlemek için hızlı bir çözüm istiyorsan, bio enerji masaj cihazını denemek isteyebilirsiniz.

Bio enerji masaj cihazı ile bedendeki chi enerji akışı dengelenir. Sıkışmış veya dengesiz hale gelmiş enerji düzenlenir,  vücudun doğal enerji dolaşımı dengelenir. Ayrıca, bazı araştırmalar meridyen terapi yöntemlerinin cinsel işlev üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'nde 2013 yılında yayınlanan küçük bir araştırma, antidepresan almanın bir yan etkisi olarak cinsel işlev bozukluğu yaşayan bazı kişilerin meridyen terapi sonrasında libidolarının arttığını da bulmuştur.

Son olarak işte sana evde pratik edebileceğin bazı egzersizler. (= 










420 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page